Scheidsrechter

Rembrand Duindam

Accommodatie

Onbekend

De Zuidland formatie van trainer Peter de Haan startte zaterdagmiddag in de regioderby tegen Hellevoetsluis met in de basis zeven van het gelijknamige dorp afkomende spelers. Een opmerkelijk feit is ook, dat de gemiddelde leeftijd van dit team pas 21,5 jaar is. Maar liefst zes Zuidland spelers zitten met hun leeftijd er nog ruim onder. Een talentrijke groep maar het ontbreekt nog aan ervaring. En, dat feit werd in deze derby helaas weer eens duidelijk gemaakt. De jeugdige Zuidlandse ploeg ging met een 5-2 nederlaag wel iets flaterend ten onder tegen het Hellevoetsluis van trainer Edwin de Koning.

Ondanks, dat Zuidland behoudend speelde, na de aftrap van Hellevoetsluis keek het al na drie minuten tegen een 1-0 achterstand aan. Het was Brian Poelman die voor Hellevoetsluis kon intikken na een uitstekende voorzet van de linkerzijde.  Na ongeveer tien minuten werd al goed duidelijk, dat het jonge Zuidland zich met veerkracht terug vocht in de wedstrijd. En zelfs overtuigend het betere van het veldspel liet zien. Hellevoet speelde een beetje laf op de counter, maar wel met succes. Het werd een aantal malen flink gevaarlijk voor het doel van Zuidland keeper Cas Abbas, die handen en voeten nodig had de kansen te doen keren. In de negentiende minuut kan Zuidland speler Kai de Hoog na een vrije trap van Frank de Regt net niet met zijn hoofd bij de bal komen om in te kunnen koppen. Direct daarop volgend redt Doelman Cas Kabas een counter van Hellevoetsluis omzeep met zijn linkerbeen. Erop volgend heeft Hellevoetsluis nog een aantal levensgevaarlijke counters, waar men het doelnet gelukkig voor Zuidland niet weet te vinden. In minuut drie en dertig is het wel raak maar dan wel voor Zuidland. Het is linkerspits Randy de Macker, die na een goede pass van Robert Michilsen Hellevoet verdediger Onur Furuncu volledig verkeerd laat draaien en vrij door kan gaan op Hellevoet Doelman Danijel Ribaric en met zijn doeltreffende schot de talrijk meegekomen Zuidland supporters laat juichen voor de 1-1.  Kort daarna in minuut zeven en dertig krijgt Zuidland aanvoerder Maurice Wolters een gele kaart, waarna een hoekschop volgt voor Hellevoet welke genomen wordt door Gaultier Obiango en waar Jeffrey de Koning de 2-1 in de 5 meter binnen kopt. Vier minuten later wordt Zuidland centrale verdediger Tim de Veth met een rode kaart wegzonden door arbiter Rembrand Duindam voor een overtreding op een doorgebroken speler, waar het eigenlijk buitenspel was en assistent scheidsrechter Johan van der Steen genegeerd wordt door de scheidsrechter. Zo doende moet Zuidland verder met tien man. Nog voor de rust krijgt ook Robin van Buuren een gele kaart voor praten tegen de arbiter voorgeschoteld omdat hij het niet eens was met de beslissing van de leidsman die een achterbal aangaf in plaats van een overduidelijke hoekschop. Vlak voor de thee verwerkt doelman Cas Abbas nog een schot van Hellevoeter Victor Hartog en kan een ieder zich gaan opwarmen van deze snijdend koude eerste helft in de kleedkamers, kantine en bestuurskamer.

Zuidland mag aftrappen om de tweede helft te laten aanvangen met een wissel in de ploeg waar centrale verdediger Marciano Berkhout is gekomen voor centrumspits Leon van der Steen. De tien van Zuidland heersen met het overtuigend betere veldspel en gaan brutaal op zoek naar de gelijkmaker. Hellevoetsluis moet duidelijk zichtbaar aan de noodrem trekken en heeft in korte tijd twee maal een gele kaart voor forse overtredingen op Zuidland middenvelder Robert Michilsen. De gele kaarten zijn er voor Sander van Pelt en Davy Mierop.  Een goede Zuidlandse doel poging komt ervoor Robert Michelsen na een pass van Kai de Hoog maar zijn gerichte schot ziet hij naast het doel verdwijnen. Een minuut later in de zestigste is het eindelijk raak wederom is het Zuidland linker spits Randy de Macker, die na een pass van Kai de Hoog doelman Danijel Ribaric verrast met een mooie effectieve stiftbal en 2-2 laat aantekenen op het scorebord. Nog maar net bekomen van het feestje betreffende deze gelijkmaker staat Zuidland alweer achter met 3-2 na een doelpunt van Victor Hartog, dit is gebrek aan ervaring in de jonge ploeg. Je moet te allen tijde al weer gelijk 100 procent scherp klaar staan als een tegenstander gaat aftrappen na je gemaakte treffer. Ook Hellevoet zelf heeft hier last van want een paar seconden later schiet Randy de Macker al weer over het doel van Hellevoet. Even later wordt er bij het Zuidland doel nog maar net op tijd een bal van de doellijn gehaald na een doorbraak van Hellevoetsluis.  In minuut drie en zeventig wordt een prima afstandsschot van centrale middenvelder Frank de Regt door doelman Ribaric gepakt. Zuidland trainer Peter de Haan besluit in de vijf en zeventigste minuut een dubbele wissel door te voeren voor een spannend laatste kwartier. Het zijn aanvaller Ayrton Verlaan en middenvelder Sven Versprille die in het veld komen voor de twee 17 jarige jongkies aanvaller Neal van Buuren en Frank de Regt. Zuidland met tien man nog steeds beter dan Hellevoetsluis op zoek naar weer een gelijkmaker. Bijna raak in minuut zeven en zeventig voor Zuidland Randy de Macker schiet met zijn linkerbeen maar het schot wordt gestuit. Vrijwel direct in de counter aanval erop volgend komt een bal vanuit het niets na een verdedigende bij Hellevoetsluis speler Davy Mierop die tegen de verhouding in 4-2 laat bij schrijven in de score stand. Zuidland probeert het nog wel, maar de jonge ploeg is aangeslagen en licht vermoeid en komt Hellevoetsluis zelfs nog aan een vijfde treffer in minuut negen en tachtig Een werkelijk prachtig genomen vrije trap van af de linkerzijde op ongeveer 20 meter door Davy Mierop verdwijnt kansloos in de rechter kruising bij doelman Cas Abbas van Zuidland. Zo stapt Zuidland na deze streekderby toch als nog met een beetje flaterend verlies met 5-2 van het veld af. En bevind het zich nog steeds op de voorlaatste positie in de ranglijst. Toch durf ik persoonlijk mijn vertrouwen uit te spreken, dat ik er nog steeds voor honderd procent geloof in heb, dat met nog zestien wedstrijden te gaan er nog tijd voldoende is om genoeg punten te kunnen veroveren.

Volgende week zaterdag 8 december 2018 om 14:30 uur speelt Zuidland thuis op Groot Nibbeland tegen het uit Rotterdam komende Alexandria ’66.